ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гурково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Гурково

Гурково е село в Западна България. Намира се в община Ботевград, област София.

В България има още две населени места, носещи същото наименование село Гурково, община Балчик, област Добрич и гр. Гурково, община Гурково, област Стара Загора.

Отстои на 14 км северозападно от гр. Ботевград и на 75 км североизточно от столицата София. Съседните села Новачене, Литаково и Радотина са съответно на 4 км източно, на 5 км южно и на 5 км югоизточно.

Разположено е в северната част на Ботевградската котловина, а надморската му височина достига 370 м. Климатът, както в цялата котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото е сухо и горещо.

Селото е благоустроено и има сравнително добра инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Основните улици са асфалтирани и осветени. Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в областта.

Постоянното население наброява около 289 жители.

В Гурково функционират кметство, читалище, магазин и заведение. В село Новачене ще откриете основно училище и детска градина. Най-близкият лекар работи в съседното село Литаково, а специализирана медицинска помощ ще получите в медицинския център в Ботевград, където има също средни училища. Болниците са на територията на столицата.

Интересен факт е, че преди 1884 г. името на селото е Уруците - тюрски племена обитавали Мала Азия, Тракия, Македония и Епир.

Манастирът "Свети Николай" се намира в югозападното подножие на Лакавишки рид, на 2 км от Скравена. На мястото е съществувало езическо светилище, върху което по времето на цар Петър е издигнат християнски храм. През 1938 г. на свещеник от с. Челопеч се явява в пророчески сън Св. Николай, като му разкрива манастир, разрушен от турците. С започването на разкопки са открити основи на опожарен храм, килия с голямо огнище и скелети на хора, участвали в отбраната на манастира срещу турците.

Източници: http://bg.wikipedia.org , http://www.botevgrad.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: