ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Видраре

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Видраре

Видраре е село в Западна България. То се намира в Община Правец, Софийска област.

Отстои на  22 км североизточно от гр. Правец, на 83 км северозападно от гр. София, на 30 км в същата посока от гр. Ботевград.

Видраре е красиво село, разположено в подножието на Етрополския балкан, на 350 метра над морското равнище.
Климатът, както в цялата Ботевградска котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото тук е сухо и горещо.
Тук тече р. Малък Искър. 


Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Липсва изградена канализационна мрежа.
Функционират основно училище "Васил Левски", болница за деца с умствени увреждания, читалище, кметство, магазини, заведения, къща-музей в килийното училище. 
Редовен автобусен транспорт до селищата в областта. В близост минава автомагистрала Хемус.

Туризъм

Крепостта Градището е построена на стратегическа височина с добра видимост към целия каньон на р. Малък Искър. Градежът е от ломени камъни на суха зидария. Първоначалните впечатления са, че това е преградна стена на дефилето. При подробен оглед се установява, че крепостта има формата на неправилен триъгълник с крепостна стена спускаща се до реката и още една стена, която покрива най-уязвимото място - равнинното. Там се забелязва нещо като останки от кръгла кула.
По всяка вероятност е имала функции на стражева крепост тъй като е разположена на много малка площ, а и градежът не е особено солиден.
Над крепостта има открита, разкопана и проучена от археолозите тракийска могила.

Църква "Света Параскева", която в началото е изцяло иззидана само от камък. Иконостасът, арктиката, олтарът и сводът на храма издават една изящна архитектура. Буди любопитство и художествената живопис, която обхваща стените, прозорците и големия свод на църквата. За да стигне до наше време и в днешния си вид църквата е преправяна няколко пъти.

Паметник на загиналите в Балканските войни /1912-13 г./ и Първата световна война /1915-18 г./.  Построен е през 1922 г. в църковния двор със средства на местното население. Представлява тристепенен постамент от врачански камък, върху който има пирамида с вдлъбнати ниши за портрети на загиналите, чиито имена са изписани. Паметникът е с кръст отгоре и има скулптурно изображение на лъв.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: