ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вакарел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Вакарел

Вакарел е село в община Ихтиман, област София.

Отстои на 16 км северозападно от гр. Ихтиман, на около 40 км югоизточно от гр. София и на 20 км югоизточно от гр. Елин Пелин.

Населението наброява около 2000 души.

Разположено е в Ихтиманска Средна гора, на надморска височина от 800 м.
В климатично отношение районът попада в умерено-континенталната климатична област. Отличава се с топло лято и сравнително хладна зима. 

Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, електроснабдителна и съобщителна мрежи, канализационната е частично изградена.
Тук функционират основно училище "Христо Смирненски", читалище "Заря", целодневна детска градина "Слънчеви Лъчи", лекарска и стоматологична практики, кметство, читалище, магазин. Най-близкото здравно заведение е в общинския център - гр. Ихтиман

Удобен транспорт до населените места в областта. Селото е важен транспортен възел по железопътна линия София - Пловдив и отклонението за Мина Чукурово.
В непосредствена близост е Автомагистрала Тракия.

Туризъм

На 2 км южно от село Вакарел се намира Вакарелският манастир "Св. Петка". Манастирът е сравнително нов. Основан е през 20 век, а сега е периодично действащ. Бил е женски манастир. Храмовият му празник се чества на 14 октомври. Представлява комплекс от църква и жилищна сграда.

В близост е гр. Ихтиман, където могат да се посетят културни и исторически забележителности, като Църквата Успение Богородично, Историческия музей, прохода Траянови врата, а любителите на аристократичните спортове могат да посетят Голф Клуб ЕР София, където има голф игрище, басейн, тенис корт.

Язовир Огняново предлага чудесни условия за водни и моторни спортове. 

В землището на село Равно поле е построен Голф Клуб ЕР и спа комплекс на световно ниво, с голф игрище по дизайн на легендата в голфа Пол МакГинли, с модерни решения и изумителна гледка към планината Витоша. Клубът е открит през 2004 г. и разполага с голф магазин, инструктори, както и с модерен спа център за разпускане след оспорвано състезание.
Тук почти всеки месец се организират турнири. Дори през зимните месеци дейността не замира–тогава се провежда дългоочакваният и вълнуващ турнир на сняг.

Източник: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: