ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Буковец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Буковец

Буковец е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

В България има още четири села, носещи същото име - в област Велико Търново, област Видин, област Враца и област Монтана. 

Селото отстои на 20 км източно от гр. Своге, на около 41 км западно от гр. Ботевград и на около 68 км североизточно от столицата София.

Буковец е разположено на надморска височина от 1000 м. в подножието на връх Чукава в Голема планина, част от Стара планина. Селото се характеризира с планински климат. Това обуславя студена зима, прохладно лято и ранно настъпваща есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Постоянното население е около 60 жители.

В Буковец няма училища или детски градини, като най-близките се намират в общинския център Своге. Там е и най-близката здравна служба. Административно селото се обслужва от кметството на с. Батулия.

В село Буковец има магазин, който обаче работи само два дни в седмицата.

Туризъм

 

Районът е повече от подходящ за туризъм и отмора. Пейзажите са завладяващи и разнообразни. В горите има все още студени извори с кристална, сладка вода. По-известните са Хайдушкият кладенец, Студеният извор, Андувското, Под бука.

Най-високият и известен връх в Голема планина е връх Чукава. Село Буковец лежи в подножието му.  По билото на планината през връх Чукава минава туристическият маршрут Ком - Емине /700 км/. Също така има разработени маршрути за преходи до Черепишкия манастир, Манастир "Света Богородица" и други места. Любителите на планинското колоездене използват като трасе пътя от манастир "Света Богородица", подножието на връх Чукава и село Огоя.

Най-старият запазен обект в този район е малката черква "Св. Николай" в с. Буковец и се смята, че е изградена през ранното средновековие от кръстоносци. В Софийска планина са Кътинските пирамиди - красиви земни образувания в землището на с. Кътина. Край село Дреново се намира пещерата Голямата темнота. В село Осеновлаг има хотел, ферма с екзотични животни, рибарник с пъстърва и ранчо с ездитни коне. В Ржана е и Осеновлажкият манастир "Света Богородица", по-известен като "Седемте престола"  заради седемте параклиса на манастирската черква и богата история.

Източник: http://www.ipetar.com/Bukovets.html 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: