ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Боерица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Боерица

Боерица е село в Западна България, част от община Ихтиман, Софийска област.

Отстои на около 59 км в югоизточна посока от столицата София и на 7 км западно от гр. Ихтиман.

Постоянно живущите в селото са около 95 души.

Релефът е планински със средна надморска височина около 710 м.
Климатът е умерено-континентален, като котловинният релеф в района обуславя значителни температурни разлики и непостоянно време. Зимата е сравнително студена, с малко валежи, а лятото е приятно топло и прохладно.

Село Боерица има добра инфраструктура - частично асфалтирани и добре осветени улици, пълна електрификация, водопроводна система, частична канализация. Има телефонна мрежа и телевизия, както и покритие на мобилните оператори.

На около 6 км северно от селото преминават автомагистрала „Тракия” и Европейски път Е80 (от Белград през София за Истанбул).

Има редовен автобусен транспорт от гр. Ихтиман.

В с. Боерица има кметство, стара библиотека, църква, параклис, три смесени магазина и автентична механа.

Веднъж месечно в селото идва общопрактикуващ лекар.

Туризъм и забележителности

Село Боерица е разположено в полите на Ихтиманска средна гора, чиито потънали в иглолистни и букови гори склонове привличат много туристи. Най-високата точка на тази част от планината е връх Тръна (1276 м) – популярно място за велотуризъм и планински преходи.

Недалеч от селото, на 11 км в западна посока, се намира язовир Искър, а само на 6 км северно е разположен зарибеният язовир Веринско (Бакърдере), който е един от платените водоеми за спортен риболов и предлага отлични условия за отдих, почивка и богат улов.

На около 8 км западно от село Боерица, на източния бряг на язовир Искър, се намира природен резерват „Искър”, който е най-малкият по площ в страната. Въпреки това там може да се видят цели стада сърни и елени, диви прасета, диви кози, организират се фото-сафарита, разходки с коне, наблюдение на птици и животни в естествената им среда.

Край гр. Ихтиман, на около 9 км източно от село Боерица, се намира първият голф комплекс в България. Разполага с тренировъчно голф игрище, учебна голф зала, патинг и чипинг зона, две клубни сгради, конна база, два тенис корта, басейни, футболно, баскетболно и волейболни игрища, луксозни вили и хотел за отдих.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: