ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бахалин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бахалин

Бахалин е село в Западна България. Намира се в община Сливница, област София.

Селото е разположено на 4 км южно от гр. Драгоман, на около 10 км северозападно от гр. Сливница, на 33 км северно от гр. Перник и на около 40 км северозападно от столицата София. Бахалин се намира в най-западния край на България, в близост от българо-сръбската граница, на 13 км от село Калотина, където е граничният контролно-пропусквателен пункт Калотина.

Релефът е с равнинно-хълмист характер като средната надморска височина е 731 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население е около 9 жители.

В Бахалин няма училища, детски градини и здравни заведения, като най-близките са разположени в гр. Драгоман.

Туризъм и забележителности

В центъра на селото през 1654 г. е изградена каменна чешма, свързана с много интересна легенда, която разказва как дъщеричката на турски паша се разболява от туберкулоза. Бащата се премества да живее в селото заедно с детето си. Детето оздравява благодарение на лечебния мед от “киселици” (диви ябълки и круши). В чест на местното българско население, което ги приема и им помага, турският паша изгражда каменната чешма, на която наред с ислямските символи, в средата е поставен и християнски кръст.

Селото се намира в близост до столицата София, където любителите на историята и архитектурата могат да се насладят на множество забележителности.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: