ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Батулия

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Батулия

Батулия е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Селото е разположено на около 12 км южно от гр. Своге и на около 24 км северно от столицата София.

Село Батулия се намира в планински район, в дела Мургаш от Западна Стара планина. Край селото минава Батулийската река. Надморската височина е 810 м.

Климатът е умерено-континентален и полупланински. Това обуславя студена зима, прохладно лято и ранно настъпваща есен в сравнение с останалите части на страната. В землището на селото има кафяви горски почви, както и мина за антрацитни въглища, част от Свогенския въглищен басейн. Климатичните условия и планинският терен в общината, позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Постоянното население е около 118 жители.

Най-близките учебни и здравни заведения се намират в общинския център Своге. В селото функционира читалище "Христо Ботев".

В Своге се намира и известният завод за шоколадови изделия Крафт Якобс Сушард, станал емблематичен за града. Също така там функционира предприятието за картонени изделия "Графобал България" АД.

Туризъм и забележителности

Село Батулия е кръстено на войводите Батул и Илия.

Туристите могат да посетят Батулийския манастир, който се намира на хълм над селото в гората по пътя за с. Буковец, отстоящо на 10 км от Батулия.

Батулийската река също е едно много приятно място за отдих в летните дни.

В селото има паметник, построен в памет на загиналите в Батулийската битка партизани от войнишкия партизански батальон "Христо Ботев", на него са изложени интересни исторически факти.

В общината има още няколко природни обектa, които си заслужава да бъдат видени. Това са: Лакатнишките скали при село Лакатник и намиращата се в подножието им пещера Темната дупка, при село Бов - водопада Скакля и пещерата Елата, манастирите "Седемте престола" (близо до Елисейна) и Искрецкия манастир, както и няколкото хижи в района - Пробойница, Тръстеная, Добърчин и др. Природата около Своге впечатлява с разнообразието на горите и красивите поляни.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: