ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бакьово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бакьово

Бакьово е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Селото се намира на около 10 км югоизточно от гр. Своге и на около 20 км североизточно от столицата София.

Бакьово се разположено по пътя, свързващ село Реброво със село Ябланица, на средна надморска височина 770 м. Намира се в Мургашкия дял на Западна Стара планина, пръснато на няколко махали в гънките на планината. През селото минава Батулийската река.

Климатът е умерено континентален. Това обуславя студена зима, прохладно лято и ранно настъпваща есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен в общината, позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Постоянното население е около 18 жители.

Най-близките учебни и здравни заведения се намират в общинския център Своге. В селото функционира читалище "Просвета".

В Своге се намира и известният завод за шоколадови изделия Крафт Якобс Сушард, станал емблематичен за града. Също така там функционира предприятието за картонени изделия "Графобал България" АД.

Празникът на село Бакьово е 5-и септември и всяка година около тази дата се организира събор, в който участват предимно постоянни и временни жители. По традиция съборът се провежда на площада на селото - пред единствения магазин.

Село Бакьово е предпочитана дестинация основно на жители от гр. София през летните и топли месеци от годината. То е посещавано от туристи - по поречието на Батулийската река, както и от собственици на вили и къщи. Най-населено е през месеците май - септември.

В общината има няколко природни обектa, които си заслужава да бъдат видени. Това са: Лакатнишките скали при село Лакатник и намиращата се в подножието им пещера Темната дупка, при село Бов - водопада "Скакля" и пещерата "Елата", манастирите "Седемте престола" (близо до Елисейна) и Искрецкия манастир, както и няколкото хижи в района - Пробойница, Тръстеная, Добърчин и др. Природата около Своге впечатлява с разнообразието на горите и красивите поляни.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: