ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Грълска Падина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Грълска падина

Грълска Падина е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

Селото е разположено на около 30 км югозападно от село Калотина, край което се намира граничният контролно-пропускателен пункт Калотина. Отстои на около 18 км югозападно от гр. Драгоман, на 30 км северозападно от гр. Сливница, на 56 км северозападно от гр. Перник и на около 59 км северозападно от столицата София

Село Грълска падина се намира във Влашката планина, буквално на сръбската граница. През селото минава малка рекичка. Разположено на надморска височина от 792 м.

Климатът е умерено-континентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население е около 16 жители.

Разположено по дължина на асфалтиран път. Най-близките детски градини и училища се намират в общинския център гр. Драгоман. За здравето на населението се грижат няколко общопрактикуващи лекари с кабинети, разположени в Драгоман.

Туризъм и забележителности

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир Чепърлянски манастир и др.

Драгоманското блато е единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - "Раяновски влажни ливади".
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещерата "Темната дупка" се намира в близост до село Липинци и на около половин километър от махала "Бачийще" над с. Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания като сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Текст: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: