ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крумово градище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Крумово градище

Крумово градище е село в Югоизточна България. То се намира в община Карнобат, Област Бургас.

Отстои на 8 км югозападно от гр. Карнобат, 57 км северозападно от гр. Бургас, 370 км източно от гр. София, 37 км югоизточно от гр. Сунгурларе и 5 км източно от с. Церковски.
Редовен автобусен транспорт свързва Крумово градище с общинския център. Благодарение на близостта на магистрала Тракия, която минава само на 4 км от селото, достъпът е много удобен и с кола.

Селото се намира на 255 м надморска височина.

Климатът е умерено континентален. Зимата е мека и суха, а лятото сравнително горещо. По-обилни валежи има през есента и пролетта.

Населението наброява около 560 души, включително и няколко английски семейства.

Крумово градище е добре уредено - електрифицирано и водоснабдено, с покритие на всички мобилни оператори. В селото има кметство, църква, читалище и хранителен магазин. Най-близките детски градини и основни училища са в общинския център.

Грижата за здравето на населението в селото е поета от общопрактикуващите лекари и стоматолози в Карнобат. Отново там може да получите и специализирана медицинска помощ в Многопрофилната болница за активно лечение.

 

Забележителности:

Средновековната крепост Маркели - разположена на 3 км северно от Крумово градище; една от най-значимите в българската история, охранявала Върбишкия и Ришкия проходи. Край Маркели се разиграват редица сражения и войни през средата на VIII-началото на IX век между България и Византия.
През IX век тук са изградени най-грандиозните землени съоръжения (валове и ровове) на Балканския полуостров.
От 1986 г. се провеждат системни археологически проучвания, продължаващи понастоящем.

Храмът "Свети Архангел Михаил" и музеят по винарство и лозарство в Сунгурларе. Районът е известен с развитите си винарски традиции.

Църквата "Свети Йоан Богослов" в гр. Карнобат. Издигната е върху мястото на изгорената от турците на 01.01.1878 г. по-стара църква в центъра на възрожденския Карнобат. Впечатлява с оригинални архитектурни елементи и дърворезбения си иконостас – един от шедьоврите на майсторите от Дебърската школа.

Часовниковата кула в старата (южна) част на Карнобат. Строена е от тревненски майстори през 1841 г. като възрожденски градски символ на проспериращо търговско-занаятчийско селище.

Градският музей на Карнобат, където има ценна археологическа и етнографска сбирка.

Източници: http://bg.wikipedia.org; http://www.bulgariainside.com; http://karnobat.acstre.com/
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: