ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ябълково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Ябълково

Ябълково е село в Южна България. То се намира в община Димитровград, Област Хасково.

В България има още едно село Ябълково в община Кюстендил, област Кюстендил.

Селото е разположено в долина, на 2 км от брега на река Марица и отстои на 14 км западно от Димитровград, на 23 км северозападно от Хасково и на около 65 км източно от Пловдив

Надморската височина не надвишава 115 м.

Населението е около 1450 души.

Селото е благоустроено и има поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. На територията му функционират кметство, читалище "Христо Ботев", църква, основно училище "Васил Левски", здравна служба с лекар и стоматолог, аптека, бистро, магазини. Най-близката детска градина е в село Горски Извор /на около 5 км на юг/.

Има редовно обслужвана жп гара на линията Свиленград-София. Асфалтови пътища го свързват със с. Горски Извор и с. Сталево.

Забележителности

На около километър източно от селото, археолози вече няколко години проучват селищна могила с културни пластове от три епохи - Праистория, Античност и Средновековие. Открити са основите на няколко жилищни сгради, множество ямни структури и интересни предмети от бита на старите обитатели по тези земи. Разкопките се извършват с финансовата подкрепа на НКЖИ, понеже могилата е разположена точно на пътя на жп линията Пловдив-Свиленград, чието разширение предстои. 

Църквата "Св. Архангел Михаил" в село Сталево е строена 1897 г. Храмът е един от най-големите в Община Димитровград и има две запазени икони от края на 19 в. 

На 15 км югоизточно в село Каснаково може да разгледате Тракийското светилището на нимфите - останки от култови постройки датирани към ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни разположени върху елипса.

Източник:  http://bg.wikipedia.org; Internet
Снимки: http://www.yabalkovo.de.vu/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: