ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Черепово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Черепово

Черепово е село в Южна България, община Харманли, Област Хасково.

Името Черепово произхожда от множеството намерени човешки черепи, открити след много години при подновената обработка на земите, принадлежали на унищоженото от Индже село.

Селото е разположено в малка падина на западните склонове на Сакар планина. Лежи на пътя Харманли-Тополовград, който свързва Кърджалийски и Хасковски области с Черноморието и Бургас. Отстои на 21 км югозападно от Тополовград, на 25 км североизточно от Харманли, на 35 км северно от Свиленград и на 63 км източно от Хасково.

Надморската височина е 484 м.

Населението е около 200 души.

Климатът е умерено-континентален. Лятото тук е сухо и горещо. През зимата има периоди с обилни снеговалежи, ниски температури и големи снегонавявания. Пролетта се характеризира с бързо повишаване на температурите.

Селцето е малко и разполага с един единствен магазин и църква. Детска градина има на територията на село Хлябово (на около 12 км североизточна посока), а най-близките училища и медицински заведения са в общинския център Тополовград.

Основният поминък на населението е тютюнопроизводството и животновъдството.

Северно от селото се намира Каракольовата дупка, в местността "Големите камъни". Преданието говори, че в нея се е крил Кара Кольо Омарчалията - байрактар на Индже войвода.

В землището на селото има следи от активен живот от хилядолетия. Съществуват множество мегалитни паметници, повечето от които долмени, могилни гробници, кромлехи. Днес могат да се видят около 18 долмена — в м. Белекет баир, в м. Голям баир и един кромлех в м. Моллова кория. Над високите скали при Каракольовата дупка се издига и Калето, която представлява тракийска крепост от предримската епоха. Намерени са и доказателства, че живот в землището на Черепово е имало и по времето на Римската и Византийска империя, както и през българското средновековие.

Природата наоколо е изключително живописна и подходяща за разходки. В землището на село Хлябово има малък язовир, предпочитано място от любителите на риболова.

Между Черепово и Българска поляна се намира Голямата звезда - пътен възел/кръстовище с 6 пътя. Единственият неасфалтиран път от всичките представлява стар римски път, който вече 2000 години си върши безукорно работата.

Преди няколко години 10 английски семейства са закупили и стегнали имоти в селото.

Източник и снимка: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: