ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Помощник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Помощник

Помощник е село в Южна България. То се намира в община Гълъбово, Област Стара Загора.

Отстои на близо 33 км югоизточно от град Гълъбово, на близо 37 км югозападно от град Тополовград, на близо  74 км югоизточно от град Стара Загора и на 283 км югоизточно от столицата София.
Всеки ден има автобус  за/от град Харманли и град Гълъбово.

Селото се намира в подножието на Сакар планина. Релефа на местността където е разположено е хълмист с  надморска височина 280 м . Постоянното население наброява едва около 320 жители.

Климатът е умерено-континентален и се характеризира със сравнително мека зима и горещо лято.

В селото има кметство и читалище, три магазина в които се продава всичко, както и покритие на всички мобилни оператори. Има здравен пункт, но няма постоянно лекар.  Най- близките детски градини, училища и болница се намират в град Гълъбово.
Основния помик на населението е отглеждането на тютюн, слънчоглед, зърнени култури, лозя. Изградени са няколко малки микроязовира и един по-голям язовир.


Помощник е едно от малките села в България и предлага условия за селски и еко-туризъм.
Ниско планинската гориста местност и природните дадености тук правят това място отлична дестинация за лов.
Гостите на селото могат да се насладят на преминаващата в близост река Съзлийска и намиращия се близо до град Гълъбово язовир "Розов кладенец", обитаван от редки птици.
Също така могат да посетят намиращата се на 2 км от съседното село Главан крепост "Балзена" - Късноантична крепост охраняваща пътя за Константинопол.

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: