ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Габарево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Габарево

Габарево е село в Южна България. То се намира в община Павел баня, област Стара Загора.

 

Село Габарево е разположено от двете страни на Подбалканската шосейна и жп линия  на 7 км северозападно от Павел баня, на 56 км северозпадно от областния град Стара Загора и на 211 км източно от град София. До селото има редовен автобусен и железопътен транспорт.

Селото се намира на 425 м надморска височина. Населението му наброява 1610 души. 

 

Климатът е преходно-континентален, с топло, но не много горещо лято, умерено студена зима със слаба ветровитост, ранна пролет и топла и слънчева есен. 

 

В Габарево има кметсво, целодневна детска градина и начално училище. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар и един  стоматолог. Най-близката болница е разположена в общинския център град Павел баня.

Околности и забележителности

 

- В околностите на Габарево  се простират обширни пасища, лавандулови полета и сенчести широколистни гори - прекрасни  места за семейни разходки и пикници.


- В близост са река Тунджа и язовир Копринка, които предлагат отлични възможности за риболов.

- В Габарево има добре запазени стари къщи, някои от които са на повече от 150 години. Една от тях  е "Джанановата къща". Тя е реставрирана и превърната в музей на Апостола на свободата Васил Левски, който през далечната 1869 г. основава в нея революционен комитет.

 

- В центъра на селото се извисява старата каменна църква "Св. Георги Победоносец". Строена е на няколко етапа и е завършена и осветена през 1895 г.  През 1877 г., по време на Руско-турската освободителна война църквата е била опожарена заедно с цялото село от турските войски.  След освобождението,  местните хора я построяват отново.

- Изключителен интерес представлява и "Радучевата къща" – реставрирана къща от миналия век, на чиито първия етаж се намира  хотел - ресторант, а на втория  - частен музей  за бит и култура. 

В местността "Кара дере" в подножието на Стара планина се намира старата валявица на Габарево, превърнала се в атракция, особено за чужденците. 

 

Източник: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: