ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Винарово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Винарово

Винарово е село в Южна България. То се намира в община Чирпан, Област Стара Загора.

Името Винарово носи още едно село в България - в Област Видин, община Ново село.

Селото се намира 18 километра североизточно от град Чирпан,  25 км югозападно от Стара Загора и 208 километра югоизточно от столицата София, в близост до главен път Стара Загора – Чирпан и магистрала Тракия.  Разстоянието до Пловдив е 77 километра.
Населението на Винарово е около 285 жители. Надморската височина е 299 метра. Релефът е равнинен. Климатът  е типичен за Горнотракийската низина - мек и сравнително кратък зимен сезон, горещо лято с малко валежи.
Местността предлага отлични условия за отглеждане на тютюн и зеленчуци, но както  името на самото село предполага най-разпространено е отглеждането на лози.

Във Винарово има културен център с богата библиотека. Селото разполага и с музей. Част от експозицията е посветена на етнографското наследство на селото, а другата част е историята на селото – от създаването му до годините на социализма в България.
Училище в селото има, но е затворено през последните години. Медицинското обслувжване се извършва от един общопрактикуващ лекар.
В селото функционира  малка винарска изба, която разполага и с къща за гости.
На 2 километра северно от селото в местността Еледжика се намира туристическа хижа, която през последните години е западнала силно. Близо до селото има останки от тракийси светилища и първобитни селища. В землището са намерени оброчни плочи.

Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: