ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Великово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Великово

Великово е село в Южна България. То се намира в община Гълъбово, Област Стара Загора.

В България има още едно село със същото име в област Добрич.

Отстои на близо 12 км северозападно от град Гълъбово, на близо 34 км югозападно от град Раднево, на близо 38 км югоизточно от град Стара Загора и на 247 км североизточно от град София.
Селото има редовен автобусен и жп транспорт.

Намира се на 150 м надморска височина, като релефът е предимно равнинен. Постоянното население е едва около 60 души.

Климатът е умерено-континентален със Средизимноморско влияние. Лятото е характерно с големите си горещини, а зимата е мека и кратка.

В района се отглежда предимно пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, памук, тютюн, както и зеленчуци в по-малки количества.

Във Великово има хранителен магазин и кръчма. Покритие имат всички мобилни оператори. Най-близко разположените здравни и учебни заведения се намират в град Гълъбово.

В Гълъбово гостите на селото могат да посетят художествената галерия, общинския дом на културата, черквата "Св. Иван Рилски", построена през 1897 г.
Интересно място за почивка и разходка е намиращия се до града, язовир "Розов кладенец". Мястото е обитавано от редки птици и язовирът е предложен за включване в мрежата за защитени местности на НАТУРА 2000.

 

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: