ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Борилово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Борилово

Борилово е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Отстои на около 14 км северозападно от Стара Загора, на около 25 км югоизточно от Казанлък и на около 7 км североизточно от Старозагорските минерални бани.
В центъра на селото се намира един от основните извори на река Бедечка.

Населението наброява около 360 жители.

Климатът е умерено-континентален. Средната температура през януари е около -1ºС, а през юли около 22ºС. Лятото е горещо, а зимата - умерено студена. Пролетта настъпва към средата на март, а топлата и слънчева есен продължава до средата на ноември.

Селото има напълно изградена електропреносна и водоснабдителна система. Всички мобилни оператори имат обхват. В Борилово има интернет и кабелна телевизия, функционират църква, поща, кметство, магазини, заведения за хранене, кафенета. Най-близко разположените медицински център е в Старозагорските бани, а най-близките детска градина и училище се намират в Стара Загора. Селото се обслужва от редовен автобусен транспорт.
През последните години Борилово придобива облика на вилна зона, поради близостта си до Стара Загора и прекрасната природа. Тук са закупили имоти и няколко семейства чужденци.

 

Туризъм и зебележителности

Селото се намира в живописна местност, заобиколено е от иглолистни и широколистни гори, поляни с диви ягоди и различни видове гъби.

На около 1,5 км от селото се намира Йорговият кладенец. Водата е изворна и ледено студена.

Старозагорските минерални бани е национален балнеолечебен курортен комплекс. Разполага с повече от 20 хотели и почивни станции. В центъра на курорта има разкопки на древноримска баня. До източната страна на новата баня има археологически комплекс.

В близост е и местността "Богородична стъпка", която представлява скално образувание наподобяващо отпечатък оставен от женски крак, който според легендата е оставен от самата Богородица. В близост се намират два жертвени олтара от тракийско време. Тук има построен параклис, тъй като мястото се счита за лековито. 

Използвани източници и снимки: bgproperties.guide-bulgaria.companoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: