ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Омарчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Омарчево

Омарчево е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

В България има още едно село със същото име в община Каолиново, област Шумен.

Отстои на 14 км югоизточно от град Нова Загора, на около 14 км югозападно от град Кермен, на около 37 км югозападно от град Сливен и на 281 км югоизточно от столицата София.
Селото има редовен автобусен транспорт до град Нова Загора.

Намира се на 200 м надморска височина. Постоянното население е около 420 души.

Климатът е умерено-континентален. Зимата е кратка, а лятото прохладно.

В селото функционират кметство, църква"Св. Илия", целодневна детска градина, основно училище, читалище и магазин. Има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. Един лекар и един стоматолог се грижат за здравето на жителите на селото. Най-близко разположената болница и учебни заведения се намират в град Нова Загора.

 

Околности и забележителности

Селищна могила Караново се намира в северозападната част на съвременното село Караново, разположено на 23 км от Омарчево. Тя е един от най-значителните исторически обекти на Балканите и в Европа.

На около 17 км се намира Селищната могила до с. Дядово, тя е една от най-големите в България и Европа. Висока е 18 метра. Тук са застъпени основните праисторически епохи - новокаменна, меднокаменна, бронзова епоха.

В района се намират няколко язовира - яз. Биково, яз. Питово1 и яз. Питово2, които предлагат богат улов на запалените риболовци и приятна атмосфера за почивка.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интренет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: