ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ковачите

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Ковачите

Ковачите е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Отстои на 17 км югозападно от град Сливен, на 25 км североизточно от град Нова Загора, на 33 км северозападно от град Ямбол и на 293 км югоизточно от столицата София.
Има удобен автобусен транспорт до град Сливен.

Разположено е по източните склонове на Сърнена гора, на 168 метра надморска височина. Климатът е умереноконтинентален със средиземноморско влияние. Характеризира се с кратка и безснежна зима и прохладно лято.

Постоянното население е около 840 души. Основния поминък е производството на зърнени култури,  плодове и зеленчуци. 

Ковачите е с добра инфраструктура. Тук функционират кметство, църква, читалище, детска градина, основно училище, аптека и четири супермаркета, магазин за промишлени стоки, две фурни за закуски и тестени изделия и заведения. Има покритие на мобилните оператори, интернет и кабелна телевизия. В селото има здравна служба с трима стоматолози и общопрактикуващ лекар.
Най-близко разположените гимназия и болница се намират в град Сливен.

 

Туризъм

В землището на съседното село Злати войвода /6 км/ се намират Сливенските минерални бани.  Курорт с лековита минерална вода и живописна природа.

В град Сливен гостите на селото могат да посетят: Храм "Света София"Храм "Света Богородица",Историческия музейЕтнографския музей, Къща - музей Хаджи Димитър.

Местността Карандила се намира в североизточната част на Сливен, сред вековни гори. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” с площ 11 380 хектара, той разполага с много интересни естествени скални образувания.

Текст: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: