ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Караново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Караново

Караново е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

Отстои на 10 км северозападно от град Нова Загора, на близо 47 км югозападно от град Сливен, на 46 км североизточно от град Стара Загора, на 37 км южно от град Твърдица и на 265 км югоизточно от столицата София.
Има редовна автобусна линия до град Нова Загора.

Намира се в  Тракийската равнина, на 201 м надморска височина. Климатът е умерено-континентален. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. Валежите са по-обилни през есента и пролетта.

Постоянното население наброява 944 души.

Тук функционират кметство, детска градина, основно училище, читалище, смесен магазин. Има покритие на мобилните оператори, Интернет и кабелна телевизия. В селото работят един общопрактикуващ лекар и един стоматолог.
Най-близко разположеното средно училище и болница се намират на територията на град Нова Загора.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Селищна могила Караново се намира в северозападната част на селото. Тя е един от най-значителните исторически обекти на Балканите и в Европа. Там са застъпени всички праисторически епохи - от новокаменната до бронзовата включително. Общо могилата е била населявана в продължение на около 3000 г.

Източната могила -  Разкрити са три зидани гробници. Намерен е изключително богат надгробен инвентар - бронзови, стъклени и глинени съдове,  лампи, мастилници, златен венец и др.
Археолози от Историческия музей в Нова Загора откриха в могила антична четириколка с уникални бронзови апликации.


Язовир Жребчево и река Тунджа се намират на около 15 километра от селото. Те предоставят идеални условия за отдих и риболов.

На разположение на гостите на селото е къща за гости с механа, барче и барбекю.

Източник: Мирела, www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: