ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Топузево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Топузево

Топузево е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, Област Сливен.

Отстои на близо 23 км североизточно от град Котел и в същата посока съответно на 73 км от град Сливен и на 330 км от столицата София.

Намира се на 383 м надморска височина. Климатът е преходноконтинентален, със средиземноморско влияние. Характеризира се с кратка зима и прохладно лято. 

Постоянното население е 120 души.

Селото е с асфалтирани улици, има изградени електропреносна и водоснабдителна системи, всички мобилни оператори имат покритие, редовен автобусен транспорт го свързва с общинския град.

Тук има кметство и смесен магазин. В съседното село Тича / 9 км/  работи медицински център с трима лекари.  На територията на град Котел може да намерите детска градина, училище и болница.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В РАЙОНА

В град Котел, обявен за архитектурен исторически резерват, туристите могат да се насладят на богатата история и Възрожденската архитектура. Запазени са над 110 къщи от епохата на Възраждането.
 
В града се намират Пантеон на Георги Раковски, Музей на котленските възрожденци, Природонаучен музей и Исторически музей, които са част от Стоте национални туристически обекта.
    
Селата Жеравна и Медвен са разположени на съответно 37 км югозападно и 35 км югоизточно   - архитектурни резервати, запазили облика на дървените къщи строени по време на Възрождението.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: