ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Пъдарево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Пъдарево

Пъдарево е село в Югоизточна България. То се намира в Община Котел, Област Сливен.

Село Пъдарево е разположено на надморска височина от 610 м, в подножието на Чаталбалкан, в най-западната част на Сунгурларската долина. Пъдарево се намира на 40 км североизточно от  град Сливен, 80 км северозападно от Бургас и на 31 км югоизточно от  Котел.
През селото преминава главният път за Котел и Северна България. До Пъдарево има изградена добра пътна инфрасруктура, както и директен автобусен транспорт до Сливен, Бургас, София, Шумен, Русе и др.
Лятото е прохладно, а зимата мека. Климатът е изключително подходящ за развитие на лозарство, което е основен поминък на населението.
В миналото в селото се произвежда виното "Пъдаревски мискет", наложило се по-късно в цяла България като "Сунгурларски червен мискет". Предстои реконструкция на местния "Винпром", като плановете са за модернизация на избата, и развитие на винен туризъм. Възстановена е и традицията за отбелязване на Деня на лозаря, който се превръща в празник за местното население.
Друга интересна традиция е провеждането на кукерски игри, всяка година в началото на великденските пости. През 1956 година към местното читалище " ПРОБУДА"  е създаден кукерски състав, който ежегодно взема участие във фолклорни фестивали в страната и чужбина.
В селото функционират едно основно училище и една целодневна детска градина.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: