ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кипилово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Кипилово

Кипилово е село в Югоизточна България. Намира се в община Котел, област Сливен.

Отстои на 52 км северозападно от гр. Сливен, на 27 км западно от гр. Котел, на 76 км югоизточно от гр. Велико Търново и на 100 км източно от гр. Габрово.

През 2006 г. към Кипилово е присъединено обезлюденото село Птичари.
Населението наброява приблизително 550 души.

Кипилово се разполага в средния дял на Стара планина в близост до прохода Вратник. Релефът е планински, с надморска височина 620 м. Климатът се отличава с мека зима и прохладно лято.

Селото е добре устроено. Има кметство, църква, пощенска станция, основно училище, детска градина, читалище и магазини. До него се достига с директен автобус от гр. Сливен.

За развитието на Кипилово с голям принос е дърводобивът. Дървесният материал се изнася предимно за Гърция. Животновъдството е развито в частни стопанства с малки стада от кози, овце и крави.

Туризъм

В селото са запазени къщи в типичен възрожденски стил. Някои от които предлагат и нощувки за гости.
Околностите са с отлични условия за пикници, разходки сред природата и лов. Тук са се сформирали и няколко ловни дружинки. Наблизо преминава р. Стара река, която е много подходяща за риболов.
Край селото се намират останките от стените и сводовете на крепостта Кипиловско кале, служела някога за преден щит от варварските нашествия от север. Тя се намира на вр. Хисарлъка, на 3 км в югоизточна посока.
Край Кипилово има и множество пещери, които привличат спелеолози от цялата страна.

Източници: www.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: