ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Борисово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Борисово

Борисово е село в Северна България. То се намира в община Сливо поле, област Русе.

В България има още едно село със същото име - в община Елхово, област Ямбол.

Борисово отстои на 25 км югоизточно от центъра на гр. Русе, на 2 км в същата посока от гр. Сливо поле, на 96 км югозападно от гр. Силистра, на 193 км северозападно от гр. Варна и на 329 км североизточно от столицата София.

Редовен автобусен транспорт до градовете Русе и Сливо поле. Намира се в непосредствена близост до главен път Русе-Силистра.

Селото е на 48 м надморска височина, в източната част на Дунавската равнина, на около 6 км от река Дунав. Релефът е равнинен, а климатът - умереноконтинентален. Характеризира се със студена зима и горещо, сухо лято.

Борисово е с население приблизително 790 души. Селото е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, здравно обслужване, различни търговски обекти и къщи за гости.

В общинския център Сливо поле са най-близките учебни заведения.

В селото добре развито е земеделието - по-специално зърнените култури и овцевъдството. В района има благоприятни условия за развитие на пчеларство и отглеждане на трайни насаждения.

Забележителности и туризъм

Забележителностите в Борисово са църквата "Св. Архангел Михаил", построена през 1860 г., паметната плоча на загиналите във войните, открита през 2008 г., както и вековният дъб "Близнаците" в покрайнините на селото (около 200-250 годишен).

На около 6 км разстояние тече река Дунав, която е подходяща както за риболов, така и за плажуване.

Защитената местност "Калимок-Бръшлен" е със съхранено богатото многообразие на животински свят, представен от 230 вида птици, влечуги, земноводни и бозайници, редки, застрашени от изчезване и изчезващи видове - регистрирани в Червената книга на България.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: