ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Беляново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Беляново

Беляново е село в Северна България. Намира се в община Ценово, област Русе.

Отстои на 61 км югозападно от центъра на гр. Русе, на 12 км северно от с. Ценово, на 25 км югоизточно от гр. Свищов, на 226 км северозападно от гр. Варна и на 255 км североизточно от столицата София.

Населението е приблизително 130 души.

Селото е разположено на десния бряг на река Янтра, в източната част на Дунавската равнина, на 105 м надморска височина. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Летата са сухи и горещи, а зимите - студени.

В селото има кметство, пощенски клон, читалище, православен храм и търговски обекти. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. В съседното село Новград (5 км) се намират най-близките учебни заведения и лекарски практики. В гр. Бяла (26 км) са най-близките болнични заведения и ж.п. гара.

Забележителности и туризъм: 

Село Беляново е скътано сред красивите меандри на река Янтра, сред обширни поляни и причудливи скални образования, на около 6 км от устието при река Дунав.

В близост се намира скална църква от XII век, която според преданията, била църквата на поп Мартин - местен хайдутин. В скалите над църквата се намира друго скално образувание, което местните наричат Стъпката на Крали Марко. В землището на селото има и две пещери - Гаргина дупка и Белцовата пещера.

Беляновският въжен мост над река Янтра е построен през 1968 година и е дълъг 105 м. Той е бил най-дългият въжен мост в България до 2001 г., когато е построен въженият мост, свързващ двата бряга на яз. Студен кладенец при село Лисиците, обл. Кърджали.

Селото е и част от много каяк маршрути, които се организират по река Янтра. Тук бреговете са удобни за къмпинг, а природата е невероятно красива.

Отлични са условията за риболов, тъй като могат да си уловят доста добри екземпляри кефал и щука във водите на река Янтра.

Източници: www.bulgariainside.com; www.bgvakancia.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: