ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Щръклево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Щръклево

Щръклево е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Иваново, област Русе.

Отстои на 14 км южно от гр. Русе, на 20 км източно от с. Иваново, на 178 км северозападно от гр. Варна, на 109 км североизточно от гр. Велико Търново и на 303 км в същата посока от гр. София.

Редовен автобусен транспорт по линията Русе-Щръклево обслужва селото.

Щръклево е разположено в Дунавската равнина, на надморска височина от 167 м, в непосредствена близост до Природен парк "Русенски Лом".

Релефът е равнинен, а климатът - умереноконтинентален. Районът се характеризира с горещо, сухо лято и студена зима.

Шръклево е най-голямото село в община Иваново, с население, наброяващо приблизително 2600 души. То е благоустроено, изцяло електрифицирано, водоснабдено и с изградени телекомуникационни мрежи (телефонна централа, покритие на мобилните оператори, интернет връзка). Предвиден е проект за изграждането на цялостна пречиствателна станция.

Тук работят кметство, пощенски клон, здравна служба, дежурни полицейски инспектори, основно училище, детска градина, читалище, хранителни магазини, питейни заведения и др.

Летище Русе се намира в южната част от землището на селото. Местоположението му дава възможност за комбиниране на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз на товари.

На територията на селото функционират два малки цеха за метални изделия, цех за колбаси, готови и полуготови месни изделия, мелница за преработка на зърно и шивашки цех.

Основно се отглеждат зърнено-житни култури и трайни насаждения - предимно лозя.

Културни забележителности и туризъм

Църквата "Св. Николай" е построена по време на турското робство върху руините на първата църква в селото - "Свети Георги", опожарена още при първите набези по време на робството. През 1927 г. отново е съборена и на нейно място е издигнат храмът в сегашния си вид, отново носещ името на Свети Николай.

Музейната сбирка "Светлоструй" се помещава в сградата на първото основно училище в селото, строена през 1914 г. Създадена е като етнографска сбирка, а от 1981 г. като литературна сбирка. Експозицията отразява културно-просветителските традиции на селото, дейностите на читалището, на в-к "Светлоструй" и на Съюза на писателите от провинцията.

Откакто Летище Русе не функционира, на неговата писта се провеждат най-различни атракции и състезания (презентации и тест-драйв на нови автомобили и различна транспортна техника, както и организиране на аматьорски гонки с пистови мотори и нощни полети с радиоуправляеми хеликоптери).

Щръклево се намира в непосредствена близост до Природен парк "Русенски Лом". Мястото е изключително подходящо за практикуване на екологичен, вело, пещерен, пеши туризъм, скално катерене и кану. Интересни забележителности, които могат да се посетят в района на селото са Ивановските скални църкви, Голям Нисовски манастир, средновековният град Червен и др.

Източници: ivanovo.bg; bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: