ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Широково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Широково

Широково е село в Централната част на Северна България. То се намира в община Две могили, област Русе.

Отстои на 44 км южно от центъра на гр. Русе, на 10 км югоизточно от гр. Две могили, на 20 км североизточно от гр. Борово, на 280 км в същата посока от столицата София и на 191 км северозападно от гр. Варна. Има редовен автобусен транспорт до градовете Русе и Две могили.

Населението наброява приблизително 80 души.

Селото е разположено в Дунавската равнина, в живописния каньон на Природен парк "Русенски Лом", на надморска височина от 100 м. Намира се в долината на река Черни Лом, заобиколено от отвесни, високи скали. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с горещо лято и студена зима.

Широково е едно от малките селца в Русенска област. То е изключително красиво и спокойно. Електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Здравното обслужване и учебните заведения са само на 10 км разстояние, в общинския център - гр. Две могили.

Забележителности и туризъм

Интерес представлява местната църква "Св. Архангел Михаил", построена през 1881 г. и реновирана през 2008 г.

В центъра на селото се издига паметникът на войводата на Червеноводската чета - Върбан Йорданов, който е убит през 1875 г. През 80-те години тук са преместени и неговите кости.

Към читалището има библиотека, етнографска сбирка, показваща българското наследство в Широково, както и женска група за автентичен фолклор.

Само на 4 км разстояние се намира втората най-дълга пещера в България - Орлова чука, която привлича туристи от цялата страна.

В района могат да се посетят още Ивановските скални църкви край с. Иваново, както и къщата-музей на Филип Тотю в гр. Две могили.

В река Черни Лом могат да се уловят няколко вида риби, от които най-често срещани са: каракуди, кефал, кротушка, бяла мряна, безлюспест шаран и др.

Текст: Мирела
Снимки: panoramio.com; интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: