ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Сваленик

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Сваленик

Сваленик е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Иваново, област Русе.

Отстои на 35 км южно от гр. Русе, на 25 км югоизточно от с. Иваново, на 167 км северозападно от гр. Варна и на 298 км североизточно от гр. София.

Селото е разположено на границата на Природен парк "Русенски Лом", в долината на р. Малки Лом. Средната надморска височина варира от 100 до 200 м. Релефът е хълмисто-равнинен и се характеризира с множество извори, подходящи за спортен риболов.

Климатът е умереноконтинентален, със сухо, горещо лято и студена зима. Средната юлска температура е около 22 С, а средната януарска – около 0 С.

Сваленик е изцяло електрифицирано и водоснабдено село, с изградени комуникационни мрежи и асфалтирани улици. Населението е приблизително 900 души. Има пътна връзка с гр. Русе и с. Иваново.

Тук работят кметство, пощенски клон, дежурен полицейски инспектор, общопрактикуващ лекар, основно училище, читалище и търговски обекти. Читалището развива всестранна дейност и разполага с библиотека, и постоянно действаща музейна сбирка на местния фолклор и обичаи.

Забележителности и туризъм

Сваленик граничи с Природен парк "Русенски Лом", който е чудесно място за отдих и туризъм. В парка могат да се посетят много културно-исторически забележителности, както и да се видят интересни защитени растителни и животински видове.

Сред скалистите ридове реката образува красиви меандри, на места обрасли с вековна растителност от бук, дъб, ясен, дрян и бряст. В долината има живописни местности и природни феномени, като "Кравата" в местността "Орловица" и "Змията" между местностите "Мъртвица" и "Геново поле". Легенда разказва за стъпките на Крали Марко, отпечатани в скалите на двата бряга на река Малки Лом.

Интересна забележителност е и късноантичната крепост "Бялата стена", намираща се на 4 км северозападно от Сваленик. Разположена е на дълъг нос със скалисти склонове, над реката.

Източници: bg.wikipedia.org; ivanovo.bg
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: