ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сандрово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Сандрово

Сандрово е село в Централната част на Северна България. То се намира в община Русе, област Русе.

Сандрово е разположено на брега на река Дунав. Отстои на 16 км източно от центъра на гр. Русе, на 3 км в същата посока от гр. Мартен, на 8 км западно от гр. Сливо поле, на 201 км северозападно от гр. Варна и на 320 км североизточно от столицата София.

Намира се на около километър от главния път Русе-Силистра. Има редовен автобусен транспорт по линията Русе-Мартен-Сандрово.

Селото е разположено по поречието на река Дунав, в източната Дунавска равнина, на надморска височина от 21 м. Релефът е равнинен, а климатът - умереноконтинентален. Лятото е сухо и горещо, със средна юлска температура около 25 С. Зимата е студена, със средна януарска температура около -2 С.

Населението е около 1330 души. Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Тук работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, общопрактикуващ лекар, стоматолог и търговски обекти. Най-близките детска градина и училище са в съседния град Мартен (3 км).

В центъра на селото има паметник в чест на геройски загиналите във войните сандровчани. Местната църква "Св. Архангел Михаил" е построена през 1935 г.

В Сандрово приоритетно се отглеждат зърнени култури, трайни насаждения и животни в частните стопанства. Частни фирми има в сферата на търговията.

Туризъм

На брега на река Дунав край Сандрово има изградено рибарско селище. В реката могат да се уловят сом, шаран, бяла риба, костур, щука и др.

Точно срещу селището се намира и остров "Алеко", като част от него е защитена местност. Срещат се растения,  включени в Червената книга на България - блатно кокиче, блестяща млечка и др. Тук се намират някои от най-големите колонии на чапли, голям и малък корморан, лопатарки, къдроглав пеликан, червеногуша гъска и др.

На 8 км от Сандрово в село Николово може да се посети лесопарк "Липник". Той е предпочитано място за отдих през почивните дни. Паркът е отлично място за пешеходен и велотуризъм, за каране на водно колело и за риболов. Тук има малък зоокът с мечки, кози и птици.

Източник: bg.wikipedia.orgwww.sandrovo.hit.bg
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: