ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Николово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Николово

Николово е село в Централната част на Северна България. То се намира в община Русе, област Русе.

В България има още две села със същото име, в община Монтана (област Монтана) и община Хасково (област Хасково).

Отстои на 14 км югоизточно от центъра на гр. Русе, на 110 км югозападно от гр. Силистра, на 193 км северозападно от гр. Варна и на 311 км североизточно от гр. София.

Има редовен автобусен транспорт до гр. Русе.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина около 60 м. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

Преди столетия на мястото на днешното Николово са възникнали две отделни села - Гагаля и Липник (днешни квартали). През 1955 г. двете села се обединяват в едно и създават Николово, което е кръстено на местен партизанин - Никола Попов.

Днес селото е с население от приблизително 2940 души. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи.

Тук има кметство, пощенски клон, основно училище, обединено детско заведение, читалище с библиотека, две църкви, медицинско и аптечно обслужване, търговски обекти и почивни бази. Селото се обслужва от Второ РПУ гр. Русе.

Туризъм

Село Николово е предпочитано място за отдих и туризъм през почивните дни от много русенци. Тук се намира лесопарк "Липник", обхващащ липова гора от около 20 000 дка. В парка има изкуствено изградено езеро с водни лилии, беседка, няколко пешеходни алеи, малък зоокът (с мечки, кози и птици), детска площадка и няколко заведения за хранене. Езерото е зарибено и е посещавано от много рибари. Гостите на парка могат също да се разходят с лодка или водно колело. Алеите са подходящи както за пешеходен, така и за велотуризъм. Около парка са разположени няколко почивни бази, вили, както и бившата резиденция на Тодор Живков.

В землището на Николово могат да се видят и пет защитени вековни дървета - летни дъбове, на възраст между 150 и 300 години.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com  

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: