ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Копривец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Копривец

Копривец е село в Северна България, част от община Бяла, област Русе.

Отстои на 61 км югозападно от гр. Русе, на 15 км югоизточно от гр. Бяла, на 62 км в същата посока от гр. Свищов, на 70 км западно от гр. Разград и на 61 км североизточно от гр. Велико Търново.

Копривец се намира в Лудогорско-Добруджанската хълмисто-платовидна подобласт на Дунавската равнина. Селото е разположено в подножието на Поповско-Самуиловските височини. Надморската височина e 119 м. Релефът се характеризира със заоблени ниски хълмове, които се редуват с платовидни участъци, прорязани от долини. Попада в умереноконтиненталната климатична зона, където зимите са сурови, а летата горещи. През зимата температурите могат да достигнат около -10°C, а през лятото около 30° C.
През селото минава реката Баниски Лом, един от притоците на Русенски Лом.
Населението е около 900 души.
Копривец е благоустроено село с кметство, училище, детска градина, лекарски и стоматологичен кабинет, аптека, 4 магазина, 3 кръчми. Всяка събота се провежда селски пазар.
Населението е заето в селското стопанство. Обработваемите зони са засети с царевица, слънчоглед, житни култури - пшеница, ечемик, овес. В последните години на територията на селото се отглеждат рози.
Засадени са лозови масиви с десертни и винени лозя основно от сортоветe: каберне совиньон, хамбургски мискет, сензo, ризлинг, адам мускат, гъмза, памид, димят, булгар, фетяска aлба и др. Отглеждат се животни в малките семейни стопанства.
С цел възпроизводство и ловуване се развъждат различни видове патици, яребица, фазан, пъдпъдък.

Туризъм


В селото има предпоставки за развитие на ловния туризъм. В близост се намира Беленската гора, където има популация на благороден елен.
На няколко километра от селището се намира яз. Баниска, който е подходящ за стопански риболов. Язовирът дава възможност за риболов на шаран, кефал, каракуда, сом, толстолоб и други сладководни риби.
Интерес представлява манастирът "Св. Петка" и църквата "Св. Архангел Михаил".
На 3 км е местността "Зеймин кале", където има останки от римска крепост.
На около 30 км от селището се намират Ивановските скални църкви, които се отличават от другите скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. Те представляват разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом, свързани с пътеки и скални стълби.

Източник и снимки: http://koprivetz.otbg.eu

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: