ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Дряновец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Дряновец

Дряновец е село в Северна България. То се намира в община Бяла, област Русе.

В България има още три села със същото име - в община Разград (област Разград), община Добрич (област Добрич) и община Чепеларе (област Смолян).

Отстои на 64 км южно от центъра на гр. Русе, на 17 км югоизточно от гр. Бяла, на 188 км северозападно от гр. Варна и на 270 км североизточно от столицата София.

Населението наброява приблизително 730 души.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, по поречието на река Баниски лом, на около 100 м надморска височина. Релефът се характеризира със заоблени ниски хълмове, които се редуват с платовидни участъци, прорязани от долини. Климатът е умереноконтинентален - със сурова зима и горещо лято. През зимата температурите могат да достигнат около -10°C, а през лятото около 30°C.

Дряновец е добре устроено село, електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, православен храм, хранителни магазини и други търговски обекти. Редовен автобусен транспорт обслужва населението.

В съседното село Копривец (3 км) са най-близките училище, детска градина, здравно обслужване, аптека.

Населението е заето в селското стопанство. Обработваемите земи са засети с царевица, слънчоглед, житни култури - пшеница, ечемик, овес. Отглеждат се животни в малките семейни стопанства.

Туризъм

В близост до селото се намира язовир Баниска, който е подходящ за стопански риболов. В язовира могат да се уловят шаран, кефал, каракуда, сом, толстолоб и други сладководни риби.

В района има предпоставки за развитие на ловен туризъм. В близост се намира Беленската гора, където има популация на благороден елен.

В съседното село Копривец интерес представлява манастир "Св. Петка", който според преданието е съществувал още по времето на Второто българско царство, но по-късно е бил изпепелен. В днешни дни манастирът е съграден за по-малко от три години и е осветен през 1989 г. Извършват се кръщенета, венчавки и се отслужват литургии.

Текст: Мирела
Снимки: http://bgproperties.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: