ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Катерица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Катерица

Катерица е село в Северна България. Намира се в община Пордим, област Плевен

Отстои на 10 км югоизточно от гр. Пордим и на 28 км в същата посока от гр. Плевен. Съседните села Вълчитрън и Борислав са съответно на 5 км северозападно и на 4 км източно. Столицата София е на 185 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина и се състои от три махали, като надморската му височина достига до около 134 м. Климатът е  умерено-континентален и сравнително сух. Зимата е особено студена, пролетта - топла, а лятото е изключително горещо.

Постоянното население наброява 87 души. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

В Катерица функционират кметско наместничество, читалище, магазин и кафене. Лекарска помощ ще получите в съседните села Вълчитрън и Борислав, а най-близката болница ще откриете на територията на областния център. 

Етнографската експозиция в село Катерица е създадена на 2006 година в сградата на бившето училище, тогава е построен и параклис в парка на селото. Сред изложените експонати има много макети и предмети и са пресъздадени етюди, свързани с бита на хората от този край в миналото. Сред старините могат да бъдат видени уреди, сечива, съдове, народни носии и др. 

Трите микроязовира в района създават добри условия за любителите на риболова.

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://www.pordim.bg
Снимки: http://www.pordim.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: