ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Велковци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Велковци

Велковци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

В България има още две населени места със същото наименование - в община Габрово, област Габрово и в община Елена, област Велико Търново

Отстои на 12 км южно от гр. Брезник, на 16 км северозападно от гр. Перник и на 7 км източно от с. Ноевци. Столицата София е на 46 км източно. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Намира се в планински район, а надморската му височина е 700 м. Климатът е умерен с изразени температурни инверсии в долините.

Постоянното население е около 210 души.

В селото функционират кметство, магазин и читалище с библиотека. През 2010 започва реставрация на училището. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник, а в Ноевци работи най-близкият общопрактикуващ лекар. Училища и детски градини има в с. Ноевци и в общинския център. 

Туризъм и забележителности

Местността Бърдото е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността Лесков дол. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Комплекс за отдих и риболов "Язовир Слаковци" предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 5 км от село Велковци. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.
Близо е и яз. Ярджиловци, който е подходящ за семейни излети - има детска площадка и ресторант, освен това мястото е красиво, а язовирът е зарибен с пъстърва, шаран, червеноперка т.н.

Източници:http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com , http://www.breznikonline.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: