ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кладница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Кладница

Кладница е село в Западна България. То се намира в община Перник, Област Перник.

местоположение

Село Кладница се намира в планински район - Южна Витоша. Намира се само на 27 км от София, на 17 км от Перник и на 75 км от Кюстендил.

туризъм

Селото е в самата планина и е стартова точка за много туристически маршрути. Гората е предимно иглолистна. Има много диворастящи гъби, потоци, включително и колектори за водоснабдяването на град Перник. Със селото са свързани реките Танчовица, Кладнишка, Матница. Последната се влива в язовир Студена на 4 км от селото. Прилежаща на него е бившата резиденция Студена, сега ловно стопанство, в което има много диви животни - елени, диви свине, мечки и др.

Най-близкото село е Рударци. На 3 км след селото е курортната местност "Селимица" за зимен туризъм, Рударци също е прочуто в региона с туристическата си активност и природна привлекателност. В него се намира единственият в района плаж с три басейна, който се захранва от минерални лечебни води. Рударци е бивша махала на Кладница и днес двете села образуват един курортен район за София и Перник на 30 минути път.

Край селото започва изграждането на вилно селище Делта Хилс от еднофамилни къщи и със собствена комунална инфраструктура включително газификация.

В село Кладница се намира и ловната резиденция.

Държавната Дивечовъдна Станция "Витошко" планира покупката на над 150 планински мотоциклети, с което  да развие екстремния туризъм, тъй като ловният сезон трае само няколко есенно-зимни месеца.

Има инвеститорски интерес за възстановяване на изоставените почивни станции и хижи на "Селимица", както и за построяването на нов хотел.

културни забележителности


В местността "Конопището" личат основите на добре устроено трако-римско, а в по-късен период византийско селище. При строежи на къщи са намирани цели керамични съдове, антични парчета стъкла, монети и части от добре изградени топилни за обработка на цветни и благородни метали.

Кладнишка крепост
Крепостта е разположена на югозападните склонове на планина Витоша. Чрез археологически разкопки и проучвания е установено, че Кладнишката крепост е построена в периода 5 - 6 век.

Мястото, което крепостта е заемала е било изключително стратегическо. Тя се намира на билото на немного висок хълм, който обаче от три страни е обграден от много стръмни склонове.

Кладнишката крепост е една от големите български крепости. Общата площ на територията , оградена от крепостните стени е около 10 декара. Останките от стените имат средна височина от около 0,70 метра.

Тя е имала двойни яки зидове от ломен камък и хоросан. Крепостта е имала две нива на застрояване. Според останките, по-високата част е имала административни функции — тук именно се е намирала и трикорабната базилика. В по-ниската й част е пребивавала войската, а също и оръжейните работилници.

В непосредствена близост до останките на крепостта (няколкостотин метра) се намира Кладнишкия манастир.

Манастир Свети Николай Мирликийски Чудотворец
Свети Николай е български манастир, разположен в западните склонове на Витоша, на около 1 км североизточно от село Кладница.

Манастирската обител представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Черквата е малка еднокорабна, едноапсидна сграда, с две конхи, без купол и е построена през 1841 г.

Върху хълм, на около 100-150 м североизточно, се намират останките от Кладнишката крепост.

Манастирът е обявен за паметник на културата. 

инфраструктура

В селото има училище, читалище и кметство.

Транспорт


До с. Кладница се стига лесно с градски транспорт, с маршрутка от/за София на всеки 30 минути с начална спирка бул. Христо Ботев (Министерство на Земеделието) и автобус № 21 от/за Перник.

Източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: