ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кривонос

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Кривонос

Кривонос е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 15 км западно от гр. Брезник и на 35 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 64 км източно. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Разположено е в планински регион, а надморската му височина е 1073 м. То е заобиколено от планините Любаш и Стража, както и от хълмовете Могила и Чеверлюга. Климатът е умерен с изразени температурни инверсии в долините. Средната температура през най-студения месец януари е -1,7°С, а средната температура през най-топлия месец - юли е 19,6°С.   

Постоянното население на селото е около 15 души. Основен поминък на местните е отглеждането на картофи, чушки и боб. Има и условия за развитието на говедовъдство.

Болница, стоматологични практики и аптеки работят в гр. Брезник. Училища и детски градини има в с. Ноевци (18 км) и в общинския център. 

В селото има църква "Св. Николай Мириклийски", която е построена през 2004 г. и пресъздава архитектурата и украсата на старата църква, която вече не може да се използва. В подножието на връх Любаш е скрит манастирът "Св. Никола" построен през XIX век. 

Природата в района е девствена, а въздухът кристално чист. Това, в комбинация с близостта до планината, прави от Кривонос чудесен избор за алтернативен и селски туризъм. 

На по-малко от петнадесет километра може да посетите Врабчания водопад. На такова разстояние се намира и изключително живописното ждрело на р. Ерма.

Любителите на риболова пък могат да се възползват от условията при яз. Брезнишки извор (5 км) и яз. Лилянци (4 км).

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки:  интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: