ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бераинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Бераинци

Бераинци е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

Отстои на 6 км югозападно от гр. Трън и на 52 км северозападно от гр. Перник. Съседното село Туроковци е на 2 км северно. Столицата София е на 82 км източно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 733 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

Постоянното население на село Бераинци е около 15 души.

Магазин ще откриете в съседното село Туроковци, докато най-близките лекари, зъболекари, болница, детска градина и училище работят в гр. Трън.

Туризъм и забележителности

В различни местности около селото има останки от праисторически селища, следите показват, че е обитавано от най-дълбока древност. Тук са открити фрагменти с пластична декорация, характерна за Халщатската епоха. В м. Мала Гарваница пък, на около 5-6 км югозападно, на северния планински скат, се намира праисторическото светилище. На западния откос на скалата е изрязан диск с диаметър 0,80 м. Свързва се от специалистите с култа към Слънцето.

Интересен факт е, че в миналото жителите на Бераици са се занимавали с тухларство, керемидарство и дюлгерство. В землището на селото се намирала прочутата тогава кариера "Гарваница" за добиване на трахит.

Сред забележителностите в района са живописното ждрело на р. Ерма, връх Руй, скалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: