ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сирищник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Сирищник

Сирищник е село в Западна България. Намира се в община Ковачевци, област Перник.

Отстои на 2 км северно от Ковачевци и на 19 км западно от Радомир. Перник е на 28 км източно, с. Светля е на 4 км северно, а с. Чепино на 7 км северно. Столицата София е на 55 км североизточно.

Редовен автобусен транспорт свързва селото с останалите селища. 

Намира се на брега на река Светля в подножието на Рудина планина, а надморската му височина е 721 м. На мястото, където реката се влива в р. Струма е построен яз. Пчелина. Климатът в района е умерен и се отличава с топли лета и студени зими. Планинският релеф оказва силно въздействие върху количеството на валежите и температурата на въздуха.

Постоянното население наброява около 472 души.

В Сирищник функционират църква, основно училище, читалище, кметство, магазин, кръчма и старчески дом. Селото има и футболен отбор. Най-близката здравна служба е в с. Ковачевци, където работят стоматолог и аптека. Детска градина има в с. Лобош. Специализирана медицинска помощ ще получите в болниците на територията на гр. Перник.

Туризъм и забележителности

Селото е привлекателно с красивата си природа, чистия въздух и възможността за излети в планината или тиха почивка край брега на реката. Наблизо е връх Сирищнишка Рудина, където има и хижа. Благодарение на яз. Пчелина пък са създадени чудесни условия за риболов.

В махалите около селото има руини от средновековни крепости, а в м. Ушите се намират останките на средновековната църква "Св. Никола Летни". Ежегодно се провежда и празник на кукерите.

В близост до селото има няколко манастира, които си заслужава разгледате - Чепински манастир, Гигински манастир "Св. Козма и Дамян"Жаблянски манастир "Св. Йоан Предтеча"Радибошки манастир "Св. Троица" и Земенски манастир.

Източници:http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com/ http://www.snimka.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: