ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бобораци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Бобораци

Бобораци е село в Западна България. То се намира в община Радомир, Област Перник.

Отстои на 8 км южно от гр. Радомир, на 23 км в същата посока от гр. Перник, на 32 км югозападно от Рударци, на 49 км в същата посока от гр. София.

Постоянното население наброява около 105 души.

Намира се в Западното Средногорие, в полите на Верила планина, в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 583 м.
Попада в умереноконтиненталната климатична област. Пролетта настъпва сравнително късно - към края на март и началото на април. Лятото не е горещо. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната.

Селото е благоустроено и с добре поддържана инфраструктура. Има изградена електропреносна и почти изцяло изградена водоснабдителна мрежа, покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа. 

Тук функционира читалище "Самообразование" и смесен магазин. Здравната грижа е поета от лекар в с. Прибой, а болница работи в гр. Перник. В общинския център пък работи училище.

Туризъм и забележителности

В селото има православна църква "Св. Петка", която е много стара. Всяка година на Петков ден, в двора ѝ се организира събор.

Прекрасната природа, чистият въздух, язовирът и близостта до гр. София в последните години привличат интереса на купувачите към селото и околностите.

Текст: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: