ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Одраница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Одраница

Одраница е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник.

Отстои на 6 км северозападно от село Горна Глоговица и на 68 км западно от гр. Перник. Съседното село Докьовци е на 9 км в същата посока. Столицата София е на 95 км източно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 901 м. Климатът е умереноконтинентален, но попада под влиянието на планинския релеф и се характеризира със студена зима и топло лято. Най-много валежи има през месеците май и юни.

Постоянното население наброява около 25 души.

Най-близките търговски обекти, като и училище, детска градина и медицинска помощ ще откриете в общинския център - гр. Трън.

Туризъм и забележителности

Според легендата за произхода на името му е свързана с банда турски разбойници, които нападнали местна девойка. След като били хванати ги вързали за дървета в гората и ги одрали живи.

На същото място е изградена обител. Сега в селото има православен манастир "Св. св. ап. Петър и Павел". Всяка година на Петровден се организира събор. Манастирът има собствен водоизточник, както и извор с лековита вода. Според легендата, който се напръска с тази вода, ще бъде излекуван от всякакви болести.
Манастирът е възстоновен през 2000 г. Представлява изключително красив и спретнат комплекс от църква, жилищна сграда и два параклиса. Те са пищно изрисувани. Сегашният Одранишки манастир е бил предшестван от света обител, която е възстановена към края на XIX в. Иконите и иконостасът са били изработени от братята Иван (иконописец) и Марко (дърворезбар) Хаджиикономови от Банско.

Източници: http://www.bulgarianmonastery.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: http://svetimesta.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: