ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Муртинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Муртинци

Муртинци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 8 км северозападно от град Брезник и на 28 км в същата посока от гр. Перник. Село Гърло е на 2 км югоизточно, а столицата София е на 57 км източно. 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 790 м. Климатът е умереноконтинентален, под влияние на планинския релеф и се характеризира със сурови зими и прохладни лета.

Селото е електрифицирано и до него има асфалтов достъп. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Постоянното население е около 22 души. 

Учебни и здравни заведения има в общинския център гр. Брезник, а най-близкият магазин е в село Гърло, където е и кметското наместничество. 

На около два километра от селото се намират Билинският манастир “Св. Архангел Михаил” и манастирска църква. Комплексът е архитектурен и художествен паметник с национално значение и датира от епохата на Възраждането.

Красива природна забележителност в района, до която може да си направите екскурзия, е ждрелото на р. Ерма (30 км). 

Язовирите Брезнишки извор (8 км), Бегуновци (10 км) и Слаковци (9 км) предлагат отлични условия за любителите на риболова. 

Природна забележителност е студеният минерален извор Желязна вода в местността Бърдото до Брезник. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: