ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Радилово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Радилово

Радилово е село в Южна България, част от община Пещера, Област Пазарджик.

Отстои на 14 км южно от гр. Пазарджик, на 5 км северно от гр. Пещера и на 20 км североизточно от гр. Батак.

Населението наброява около 1500 души.
Селото е разделено на две части – Старата и Новата махали.

Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 370 м.
Климатът е преходно-континентален, за който е типична мека зима със средни температури около 0ºС и топло лято със средна температура около 25ºС.

Селото разполага с отлично изградена инфраструктура – цялостна електрификация, водоснабдяване и частична канализационна система.
Има интернет и кабелна телевизия.

На територията на селото работят кметство, училище, детска градина, пощенска станция, читалище и музей. Има работещи магазини за хранителни и битови стоки, кафенета и ресторанти.

Двама общопрактикуващи лекари и зъболекар обслужват населението на селото.

Работещи предприятия в населеното място са цехове за дърводелство, гъби, обувки и металообработване, както и сушилня за билки. Разработени са търговията с хранителни стоки и ресторантьорство.

Има редовен автобусен транспорт от и за Пещера и Пазарджик.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:


Наблизо е разположен гр. Батак, който заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове.

На 29 км се намира целогодишен планински курорт Цигов чарк, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

Град Велинград отстои на 50 км от Радилово и е известен с изобилието от минерални води, като температурата им е между 28-86 ºС. Днес там се стичат болни не само от България, които търсят лековитите му извори.

Източници: www.bg.wikipedia.org, http://bspb-grasslands.org 
Снимки: http://bspb-grasslands.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: