ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Равногор

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Равногор

Равногор е село в Южна България. То се намира в община Брацигово, Област Пазарджик.


Отстои на около 16 км северно от гр. Брацигово, на около 45 км от гр. Пазарджик в същата посока и на около 155 км североизточно от гр. София.

Автобусен транспорт свързва селото с Брацигово и Пещера, а от там и с по-големите градове Пловдив и Пазарджик.

Село Равногор се намира в планински район, на около  1340 м надморска височина
Климатът е умерено континентален планински, характеризиращ се с късна и хладна пролет, прохладно лято и дълга и снежна зима.

Населението на селото наброява около 700 жители.

Инфраструктутарата на Равногор е добре уредена, с частично асфалтирана улична мрежа и осветление, канализация, елекропреносна и водоснабдителна системи, телефонна мрежа, покритие на мобилните оператори и Интернет.

В Равногор функционират кметство, църква, поща, основно училище, детска градина, читалище, магазини, търговски обекти и заведения.

Медицинско обслужване на жителите на селото осигуряват общопрактикуващ лекар и стоматолог. Най-близките болници и средни училища се намират в областния град  Пазарджик.

Забележителности

  • Природна забележителност "Фотенски водопад" - красив, водопад до село Фотиново, което се намира в близост до гр. Пещера и гр. Батак, на около 50 км от Равногор.
  • Защитена местност "Атолука"- курортна местност, намираща се на 4 км от селото.
  • Резерват "Дупката" - резерват създаден с цел опазването на вековните чисти гори от бял бор, както и за защита на вида благороден елен.

В землището на селото е живяло войнственото племе „Беси”, оставили след себе си над 30 тракийски светилища и гробници, една от които е най-голямата куполна гробница в България с диаметър 5,30 м. Тя е изследвана от проф. Георги Китов през 1987 год. и тук е намерено златно съкровище което днес се намира в Националния исторически музей в гр. София. Могилите се намират на около 2 км от селото в равнинен участък. Много от тях все още не са изследвани.

В съществуващите защитени територии около с. Равногор се среща един от 47-те вида критично застрашени растения с европейско и национално природо-защитно значение - Стояново лютиче /Ranunculus stojanovii/, включено в Червената книга на Република България и защитено от Закона за биологичното разнообразие.

Атракция за гостите и жителите е изградената ски писта с влек намираща се точно преди селото.

Близостта на Брацигово дава възможност да бъдат посетени множеството паметници на културата и исторически музеи.

Източници: http://www.ravnogor.info, http://bg.wikipedia.org, http://waterfallsbg.info
Снимки: http://indexbg.org, http://bg.wikipedia.org, http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: