ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Поибрене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Поибрене

Поибрене е село в Южна България. То се намира в община Панагюрище, Област Пазарджик.

Местоположение:

Отстои на около 18 км източно от общинския център Панагюрище, на около 61 км северозападно от Пазарджик, на около 41 км северозападно от Ихтиман, на около 30 км от Автомагистрала Тракия и на около  63 км от София.

Село Поибрене се намира на левия бряг на река Тополница, над язовир Тополница. Местоположението му, отдалечено от промишлени зони, създава предпоставки за отглеждане и развитие на екологично чисти продукти като мед и пчелни продукти.

Транспортът в селото е отлично уреден, като ежедневно има 3 автобуса за и от София и 5 за и от Панагюрище.

Релефът на селото е среднопланински и хълмист, с приблизителна надморска височина от 465 м.
Климатът е континентален, с топло лято и студена зима.

Улиците в селото са частично асфалтирани и осветени. Има телефони, интернет връзка, водоснабдяване.

Населението на Поибрене наброява около 876 жители.
В селото има кметство, читалище, църква, училище, детска градина, пощенски клон и банков клон, както и 3 магазина за хранителни стоки, ресторант, кафе-аперитив, хотел, къщи за гости, минерална баня.
Общопрактикуващ лекар се намира в съседното село Оборище, на около 8 км на изток от Поибрене, а най-близкото медицинско заведение е в общинския град Панагюрище.

забележителности

През 1972 година в село Поибрене се открива минерална вода на дълбочина 610 м и с температура 42 градуса. През 1979 г. е построена минерална баня. Минералната вода е с доказана ефективност при лечение на поне 10 болести.
Има възможности за развиване на селски, балнеологичен и еко-туризъм, гъбарство, билкарство, лов и риболов.

Многобройните археологически находки и исторически паметници в община Панагюрище свидетелстват за богатото древно минало на района. Уникалното, със световно значение Панагюрско златно съкровище, редицата тракийски некрополи, гробници и храмове, многобройните средновековни крепости и калета допринасят за развитието на културно-познавателния туризъм.

Източници: http://panagyurishte.orghttp://bg.wikipedia.org 
Снимки: Интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: