ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пищигово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Пищигово

Пищигово е село в Южна България. Намира се в община Пазарджик, Област Пазарджик.

Отстои на около 12 км североизточно от гр. Пазарджик, на около 39 км северозападно от гр. Пловдив, на около 80 км южно от гр. Карлово и на приблизително 120 км югоизточно от гр. София.
На 12 км югоизточно се намира Европейски път Е80, а приблизително на 5 км в същата посока преминава и Автомагистрала "Тракия".

Релефът е равнинно-хълмист, със средна надморска височина 224 м. 
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима и топло и сухо лято. Почвите в региона са изключително плодородни.

Населението на селото не приблизително 1079 души. 

В Пищигово функционират кметство, читалище, основно училище, църква, шивашки цех.

Медицинското обслужване на населението се осигурява от общопрактикуващ лекар. Най-близо детска градина има в с. Черногорово, което се намира на по-малко от 5 км северно от с. Пищигово. Най-близките болници и средни училища са в гр. Пазарджик.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 

В землището на с. Пищигово са пръснати 17 тракийски могили, което е доказателство, че е било обитавано от траките.

Река Луда Яна предлага удобни места за отдих и риболов.

В Пазарджик се намират над 150 паметници на културата. Историческият Музей е една от най–новите и най–представителните сгради на града.

В Къщата–музей “Станислав Доспевски” в периода от 1864 до 1877 година е живял изтъкнатият български художник и революционер от Възродителният период.

В Художествената галерия “Станислав Доспевски” има специални културни и научни произведения на изобразителното изкуство. Други културни забележителности са църквата “Св. Богородица” и Синагогата, с нейните красиво изписани вътрешни стени.

Kурортът Цигов чарк се намира на по-малко от 60 км на юг. Tой е целогодишен планински курорт, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

Източници: Интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: