ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ковачево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Ковачево

Ковачево е село в Южна България. То се намира в община Септември, Област Пазарджик.

В България има още две населени мяста, носещи същото име. Едното се намира в община Сандански, Област Благоевград, а другото е в община Раднево, Област Стара Загора.

Ковачево отстои на около 6 км източно от гр. Септември, на около 13 км западно от гр. Пазарджик и на около 100 км югоизточно от столицата гр. София.

Европейски път Е80 се намира на около 2 км от селото, а на около 15 км е и Автомагистрала Тракия (А1).
Редовен автобусен и жп транспорт  свързва селото със Септември и Пазарджик.

Релефът на Ковачево е равнинен, а средната надморска височина е 220 м.
Климатът в района е преходно-континентален, с хартектерни ранна пролет,  дълго, топло и сухо лято,  късна есен и студена зима.

Населението на  Ковачево е около 2530 жители.

Инфраструктурата е уредена с частично асфалтирана улична мрежа и осветление, водоснабдителна мрежа, канализация в процес на изграждане, телефонни линии и покритие на мобилните оператори.

Жителите на Ковачево разполагат с кметство, църква, поща, начално и основно училища, детска градина, читалище, магазини и други търговски обекти.

Медицинско обслужване предлагат двама общопрактикуващи лекари и двама стоматолози. Най-близката болница, както и средни училища са на територията на областния град - Пазарджик.

 

Забележителности

Река Марица преминава на по-малко от 2 км северно от селото. 

Гр. Батак е разположен на около 45 км и заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове.

На 50 км се намира целогодишен планински курорт Цигов чарк, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

Град Велинград , който е известен с изобилие от минерални води, с температури между 28-86ºС се намира на около 60 км. Днес там се стичат болни не само от България, които търсят лековитите му извори.

Множество музеи и културни забележителности могат да бъдат посетени в Пазарджик и областта.

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: