ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Комощица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Комощица

Комощица е село в Северозападна България. Намира се в община Якимово, област Монтана.

Отстои на 9 км северно от с. Якимово, на 40 км в същата посока от гр. Монтана и на 17 км югоизточно от гр. Лом. Столицата София е на 148 км южно. 

Разположено е в Дунавската равнина, а надморската му височина е 127 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима и горещо лято.

Автобусен транспорт го свързва със съседните населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са също водопреносна и електропреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие. 

Постоянното население наброява около 998 души. 

Тук функционират кметство, основно училище, читалище, магазин и заведение. Общопрактикуващ лекар е поел грижата за здравето на местните жители. Най-близката детска градина е в с. Якимово. Специализирана медицинска помощ ще получите на територията на гр. Лом, където има и средни училища.

През 2010 година православният храм "Св. Петка" е реновиран. В Комощица има и футболен клуб. Тук работи модерна мелница, а основният поминък на населението са земеделието и животновъдството.

Името на селото идва от думата "камъш", което всъщност е вид тръстика. 

В близост са разположени два язовира, които са подходящи за почивка и риболов. Любителите на това хоби могат да се възползват и от условията, които река Дунав предоставя. 

В Якимово може да посетите единствената на Балканите зала по кърлинг в Източна Европа. Комплексът включва още хотелски стаи, фитнес център и басейн и е пригоден и за хора с физически увреждания.
В местния музей могат да бъдат видени археологически, етнографски и неолитни експонати.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.sabori.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: