ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ковачица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Ковачица

Ковачица е село в община Лом, област Монтана.

Отстои на 12 км югоизточно от Лом, на 58 км северо от Монтана, на 24 км северозападно от град Вълчедръм, на 30 км западно от град Козлодуй и на около 170 км северно от София.

Разположено е в Дунавската равнина, на 5 км от река Дунва. Надморската височина е около 100 м.
Населението наброява около 1200 души. Има редовен транспорт до Лом, Козлодуй и съседните населени места. 

В селото има кметство, основно училище, целодневна детска градина, магазини. Има един общопрактикуващ лекар, който обслужва населението, а най-близката болница се намира в град Лом.

Интересен факт е, че селото е сновано от заселници от района на град Чипровци, след потушаването на Чипровското въстание през 1688г.

Всяка година се провежва събор в края на месец август.

Гостите на селото могат да се насладят на множеството почивни бази, заведения и места за отдих, разположени по поречието на река Дунав.
Рибарниците край село Орсоя / на около 26 км /са обявени за защитена местност, където се срещат множество редки животински и растителни видове. 
В град Лом туристите могат да посетят и Градският исторически музейБорунската черквапаметникът на Цеко Войвода, както и античната крепост Алмус, която е една от най-популярните атракции на града.

Източници: bg.wikipedia.orgadm.lom.bg
Снимки: panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: