ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Умаревци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Умаревци

Село Умаревци е разположено в община Ловеч, област Ловеч.

Отстои на 6 км североизточно от Ловеч, на около 30 км югоизточно от Плевен и на около 160 км от София. В близост преминава главният път Ловеч-Плевен. 

Селото се намира на брега на река Осъм, на 124 м надморска височина. Климатът се характеризира със сравнително топло лято, докато зимата е студена.

Населението наброява около 380 жители. Няколко чуждестанни семейства притежат имоти в селото.

Умаревци разполага с кметство, читалище, няколко магазина и заведения. Има обхват на мобилните оператор, достъпни са интернет и кабелна телевизия. Редовен автобусен и ж.п. транспорт го свързва с Ловеч и страната. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар, а най-близко разположената болница се намира в общинския център.  Жителите му използват детските градини и училища в Ловеч.

На около 12 км североизточно се намира село Деветаки, където туристите могат да посетят една от най-големите пещери в страната- Деветашката.

Друга интересна забележителност в района е  природната забележителност „Маарата” в с. Крушуна.  Тя включва огромен скален масив, река Маарата, водата на която образува феноменален карстов водопад с височина 15 метра. 

 

Източници: bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: