ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бараково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - с. Бараково

Бараково е село в Западна България. То се намира в община Кочериново, област Кюстендил.

Село Бараково се намира на Рилската река, в югозападните склонове на Рила планина. Разположено е на 8 км северно от Благоевград, на пътя от града за Рилския манастир, на 28 км южно от Дупница, на 60 км северозападно от Банско, на 63 км югоизточно от Кюстендил, на 75 км югозападно от Боровец и на 90 км южно от столицата София.

Надморската височина е 380 м.

Населението е около 500 души.

Климатът е преходно-континентален. Зимата е мека, кратка и почти безснежна, а лятото е дълго и сухо, с малко количество валежи.

Селото е с добре развита инфраструктура, която включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, телефонизация и интернет. 

На територията му функционират ЦДГ "Радост", читалище, църква „Успение на Пресвета Богородица“. Най-близкото училище е на 2 км в гр. Кочериново - СОУ „Христо Ботев”. Още детски градини, училища, болница, магазини и т.н. - на 8 км в гр. Благоевград.

Туризъм

На 5 км североизточно, в землището на село Стоб се намира известната природна забележителност "Стобските пирамиди". Те са най-популярните скални пирамиди в България. Средната им височина е между 7 и 10 метра, а някои достигат до височина 12 метра. Пирамидите са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, други наподобяват гъби. 

Благоевград също е богат на културни забележителности. Особен интерес в културно отношение представлява квартал “Вароша” с уникалната си възрожденска архитектура, Исторически музей, църквата “Въведение Богородично” и много други.

Само на 30 км североизточно е един от най-значимите културни паметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО - Рилският манастир.

В района на селата Цървище и Фролош има около 15 пещери, в някои от които са открити рисунки по стените от времето на палеолита.

Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: